Vireyttä seniorivuosiin - hyvä ravinto ikääntyessä

Tekstit: Eero M Ylitupa

Kuva: Eero M Ylitupa

Syyskauden kolmannessa kokoontumisessa torstaina 28.9.2023 oli erityisasiantuntija Satu Syväkorpi Ruokavirastosta kertomassa meille hyvästä ravinnosta. Paikalla oli 31 yhdistyksemme jäsentä. Oheisena on poimintoja hänen esityksestään.

Ensimmäinen ohje oli, että kasviksia lisää. Kasviksia pitäisi syödä "värikkäästi" eli aterioilla pitäisi olla erilaisia kasviksia. Ruokailussa pitäisi huomioida oheinen lautasmalli.

Kuva: Valtion ravitsemusneuvottelukunta/Ruokavirasto

Lihakset tarvitsevat proteiinia. Myös välipaloilla on väliä. Rasvan pitäisi olla hyvälaatuista. Jos ravinnossa on liian vähän kuitua, aiheuttaa se ummetusta. Väärät suolistobakteerit voivat aiheuttaa kivun tunnetta. Liiallista suolaa täytyisi vähentää ja suolan pitäisi olla jodisoitua.

Kuva: Eero M Ylitupa

Juo riittävästi. Riittävänä määränä voi pitää puoltatoista litraa nestettä - kesällä enemmän. Vältä sokeroituja juomia. Niistä kärsivät hampaat ja ne lihavoittavat. Vesi on juomista parasta. 

Erilaisten terveydellisten sekä muiden kriisitilanteiden takia kotona pitäisi olla kolmen päivän hätävara ruokaa ja juomia.

Kuva: Eero M Ylitupa

Ikääntyessä paino putoaa. Pyri pitämään painosi vakaana. Muutokset voinnissa ja ruokahalussa kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa. Hyvä ravitsemus on terveen vanhenemisen edellytys. 

Lisätietoja ikäihmisten ruokailusta löydät Ruokavirasto nettisivulta osoitteesta: www.ruokavirasto.fi/ikaantyneidenruoka

  • Klikkaamalla "Maunulan seniorit.pdf"-linkkiä näet Ruokaviraston esityksen "Ikääntyneen hyvät ruokavalinnat", jossa on 19 kuvaa. Kännyköillä ja tablateilla klikkaus voi aiheuttaa esityksen latautumisen laitteeseen.